Tollare fakta, rasstandard, rasinformation

Bland de vildaste man kan få på fyra ben, skulle jag spontant vilja uttrycka det… Tanken när man faller för den röda, lilla söta hunden är att man får en ullig, gullig hund för kel och sällskap. Inget kan vara mer fel..

Tollaren är en fantastisk sällskapshund under rätt förutsättningar dvs att både kroppen och hjärnan har fått mycket, rätt och varierad stimulans. Det är en mycket aktiv hund som lätt kan tråkas ut om inte hundägaren är mycket påhittig. En tollare lär sig både bra och dåliga saker mycket fort, vilket också gör att en tollarägare till påhittigheten måste lägga egenskaper som konsekvens och förmågan att vara både barsk och extra rolig när så krävs. Tollaren är vår minsta retrieverras, men att låta sig luras av storleken är att göra både sig själv och hunden en otjänst.

Tollaren eller mer korrekt Nova Scotia Duck Tolling Retriever härstammar från området Nova Scotia i Canada. Duck Tolling hänvisar till tollarens egenskap att tolla/locka in fåglar inom räckhåll för jägarnas bössor. Detta är en mycket speciell egenskap, som skulle kunna tränas hos flera hundar, men tollaren har en lång historia bakom sig för just denna egenskap.

Till Sverige kom tollaren 1984 genom importen Ardunacres Sandy Wonderful. Rasen har genom åren utvecklats stadigt, och Sverige innehar faktisk idag flest tollare i världen, Canada inräknat. I genomsnitt/år registreras ca 350-400 nya tollarvalpar.

Att äga en tollare innebär i vårt tycke en skyldighet att värna om dess ursprungliga egenskaper. Tollaren är ursprungligen en jakthund med apporterande egenskaper – dessa anor går så långt tillbaks som till 1600-talet. Denna hund är fantastiskt allround och skördar framgångar inom lydnad, bruks och på agilitybanan, men det är inom jaktgrenarna som tollaren verkligen kommer till sin rätt. Att se glädjen hos en tollare som t ex kastar sig ut i vattnet för att hämta in en fågel, kan inte jämföras på något sätt.

Många tollarägare blir osäkra inför viltträning, och renodlar hundarna inom andra områden, men med rätt hjälp kan alla få möjlighet att åtminstone i träningen lägga in övningar för att bibehålla och gärna öka viltspontaniteten och apporteringslusten. Man behöver inte bli en jägare för att träna hundens naturliga egenskaper.

Konto
Epost
Lösenord

Bli medlem kostnadsfritt, snabbt & enkelt!
Gilla Hundpunkten på Facebook!