Rottweiler fakta, rasstandard, rasinformation

Rottwiler historia


Rottweilern är en av de äldsta hundraserna. De fanns redan på Romarnas tid, de användes då till vakt och vallhund.

Rottweilern fick  sitt namn efter en gammal stad i Tyskland, nämligen Rottweil; Slaktarhunden från Rottweil (Rottweiler Metzgerhund), har av många krynologer framhållits som den mest renodlade ättlingen till romarnas boskapshundar, som i sin tur härstammade från de stora hundarna som mosserfolket hade med sig från öst när de invandrade till nuvarande Grekland ca 500 år f.Kr. Romarna tog dem som byte när de invaderade Epius 168 f.Kr. och använde dem till stridshundar, som kamp hundar på arenor, till jakt och inte minst till att driva boskapshjordar som utgjorde föda under härarnas erövringståg. Lokal befolkningen gjorde bruk av hundarna, och ättlingar till romarnas boskapshundarna finns även i de schweiziska sennenhundarna, vilka delvis påminner om Rottweiler. I Wurtemburg i Sydtyskland i det område där staden Rottweil nu ligger fanns under 100-talet en romersk utpost, som vaktades med hjälp av molosserhundar. Under tidig medeltid var Rottweil Centrum för boskapshundar, och stora penningsummor var i omlopp. Boskapshjordar drevs till och från staden, och traktens rövare hade goda tider, antingen genom att stjäla boskap eller genom att överfalla ägarna att ta deras pengar. Behovet av hundar som livvakt blev starkt, och de största, tyngsta och skarpaste lokala boskapshundarna valdes för bevakning, medan den lättare varianten fick driva boskapen. Huruvida slaktarhund anspelade på den blodtörstighet varmed de attackerade rövare eller om det härrörde från det faktum att boskapsägarna lika ofta var slaktare framgår inte av beskrivningarna av rasens historia, men de kallades slaktarhundar även vid 1900-talets början. 1905 lär det endast funnits en tik av rasen kvar i staden, Ras intresserade hade dock samlats vid sekelskiftet för att rädda rasen. Räddningen kom: Rottweiler visade sig snabbt vara en hund som kunde tjäna polisen i deras arbete, 1910 blev Rottweilern officiellt godkänd som Polishund. 1924 enades rasfalangerna om en typ, och sedan dess har rasen varit erkänd. Den första kullen i Sverige föddes 1916 samma år utdelades ett svenskt Championat för första gången till rasen. Numera är den respekterad som brukshund med mycket framgångar inom flera bruksgrenar.
 

Rottweilerns användningsområde
 

Rottweiler är en respekterad brukshund med framgångar inom flera bruksgrenar. Rasen skall ha alla egenskaper som förknippas med en effektiv Brukshund; Mod, Nervfasthet, vaksamhet, naturlig skärpa och vara följsam och arbetsvillig.
Alla brukshundsraser behöver aktiveras och få meningsfulla arbetsuppgifter för att må bra. Det är naturligtvis inte nödvändigt att man som rottweilerägare måste delta i brukshundsportens tävlingsverksamhet, men det Är nödvändigt att man har klart för sig att rasen inte är lämplig som bara sällskapshund. Rottweilern nöjer sig inte med bara korta dagliga rastningar och kanske längre promenader endast på helgerna.

Det är mycket lätt att charmas av rottweiler valpar, och lika lätt är det bli imponerad av den som vuxen. Men det är en ras som man ska vara beredd att ge tid, flera timmars daglig aktivering med t ex. lydnadsträning, motion och umgänge på hundens villkor hör till de saker som man ska överväga. Man skall  vara beredd att aktivera rottweilern under hela dess liv inte bara under valp- och ungdomsåldern

Ursprungsland: Tyskland
 
Användning: Sällskap, beskydd och tjänstehund.

 
Rottweilern rasstandard


Rottweilern är en medelstor till stor, kraftig hund, varken tung eller lätt, den är inte högbent. Hundens välbalanserade kropp och kraftiga muskler vittnar om en enorm kraft, smidighet och uthållighet.
Viktiga proportioner: Kroppens längdmått från bröstbenen till svansroten, skall vara högst 15% av skulderhöjden.

Rottweilern är mycket hängiven, uppmärksam, av vänlig natur, barn kär, lättlärd. Den ska vara modig, med nervfasthet, vaksamhet, naturlig skärpa, följsamhet och arbetsvillighet

 
Storlek och Vikt

Hane
Mankhöjd : 61- 68 cm.
Liten = 61 - 62 cm
Medel stor = 63 - 64 cm
Stor = 65 - 66 cm
Mycket stor = 67 - 68 cm
Vikt: c:a 50 kg.

Tik
Mankhöjd : 56 - 63 cm
Liten = 56 - 57 cm
Medel stor = 58 - 59 cm
Stor = 60 - 61 cm
Mycket stor = 62 - 63 cm
Vikt: c:a 42 kg.

 

/Källa Svenska kennelklubben (skk)Konto
Epost
Lösenord

Bli medlem kostnadsfritt, snabbt & enkelt!
Gilla Hundpunkten på Facebook!