2011-01-23 18:44:07 Kastrering
Vad är för- och nackdelarna med kastrering av hund? Har jag förstått det rätt att om hunden kastrerad kan den inte vara med på utställning? Och om man inte kastrerar hunden, bör jag förvänta mig "dåligt sinnelag"? Och till sist, om jag bestämmer mig för att kastrera min hund, när ska jag göra det senast? Hur gammal ska hunden helst vara?
2011-01-23 21:58:28 RE: Kastrering
Jag är personligen väldigt emot kastrering och skulle aldrig i mitt liv tänka tanken, men det e jag det :-). Jag jobbar som sagt på ett hunddagis och träffar olika hundar, kastrerade och inte, jag har även haft hand om hundar som börjat hos oss och senare blivit kastrerade, på dessa är det ingen skillnad, annat än att de inte är intresserade av tikar. Man löser inga problem med det. Dåligt sinnelag vet jag inte riktigt vad du menar med? Ingen hund föds med dåligt sinnelag det är i så fall yttre påverkan. Du kan normalt inte ställa din hund kastrerad, i så fall måste det till ett intyg från veterinär om varför, men det är nya regler hos SKK i år så jag vet inte säkert.
2011-01-26 12:11:42 RE: Kastrering
Nu blir det spännande, själv är jag helt och fullt FÖR kastreringar! ;) Jag tycker att alla hundar som inte ska gå i avel borde bli kastrerade, nu talar jag mest om hanar eftersom jag upplever att de är dessa som far mest illa av att leva bland tikar som löper. Sen finns de ju många hanar som är väldigt starkt könspräglad och därmed inte gör skillnad på tikar som löper eller ej, allt ska ridas på! Detta handlar ju iofs även om ett dominansbeteende, men ändå tappar hunden oftast lite av det också i samband med kastration. En veterinär som jag talat med sa att för bästa resultat så bör hunden kastreras i samband med att han börjar lyfta på benet när han kissar, runt 6 mån ålder, då de blir könsmogen. Jag hade en hane som jag kastrerade vid 3-4 års ålder, o det har jag inte ångrat en sekund! Han genomgick en total förändring, slutade markera, sluta kiss-slicka och framför allt så slutade han att må dåligt i samband med löp! Det finns ju de hanar som inte är brydd av löp också, men jag har bara träffat en sådan hane i mitt liv.

Ska man nu försöka att se objektivt på situationer med okastrerade hanhundar, hur beter sig oftast en sådan? Jo, de blir oroliga o gnäller när det är löptikar i farten, de tappar matlust och kommer sig inte till ro som jag tycker att en trött hund bör göra. Hunden är svårt att få kontakt med, har svårt att fokusera både på matte/husse och på allt annat runt onkring som inte innefattar löp. Matte/husse kanske blir irriterad på sin hund eftersom han är så "knäpp", vilket leder till att hunden får skäll o bannor.
Det tycker inte jag låter som en trevlig vardag, varken för mej eller hunden. Kan jag förhindra detta genom att kastrera min hund, varför ska jag då inte göra det???

Sen håller jag delvis med föregående talare, har man problem med sin hund som inte är relaterat till löp eller hormoner så har man mest troligt kvar dessa efter en kastrering. Handlar problemen däremot om sånt som är relaterat till hormoner så kan det hjälpa, helt beroende på vad det är för problem man har. (exempelvis om hunden kissar inne) Men om man kastrerar sin hund för han ska sluta jaga fåglar, sluta skälla på grannen, komma på inkallning eller sluta gör utfall, då tror jag att man är helt fel ute!

Du ska inte förvänta dej att hunden får ett sämre lynne pga att han är okastrerad, om du redan innan du skaffade dej en hund, har bestämt hur du vill att din hund ska vara, o att du konsekvent följer de regler du satt upp, så blir det oftast så din hund är! Man brukar ju äsga att man får den hund man förtjänar! :) Sen tycker jag visst att det finns vissa individer som föds med dåligt sinnelag, men de är ju inte majoriteten av alla hundar!

Detta är alltså MIN syn på kastrering! :)
Vill du ha ett mer opartisk svar så tycker jag att du ska ringa runt till olika veterinärer o fråga vad deras erfarenhet säger, de har ju trots allt varit med om en del kastrationer.

Lycka till!
Gäst

Svara på inläggSvara
2011-01-26 17:04:41 RE: Kastrering
Om alla tyckte lika skulle det inte finnas debatter :-) Jag har min åsikt och du din "gäst", rätt eller fel? Hur som haver fick du Christoffer två olika svar och hoppas att det kan hjälpa dig. Själv har jag och har haft både tikar och hanar blandat, visst kan det vara lite gnälligt under veckan som höglöpet är men knappast annars.
2011-01-27 15:52:37 RE: Kastrering
Tack för svaren Ethelred och "gäst"!

Intressant att höra vad ni tycker och om era erfarenheter.
Väldigt bra information för mig som har väldigt dålig koll på detta område.
2011-01-27 16:57:35 RE: Kastrering
Håller till 100% med Ethelred's.
Om man läser vetenskapliga artiklar ser man att fler och fler forskare börjar komma fram med "bakdelar" som kommer efter kastration.
Frågar du en vet vill han alltid vara för.....annars skulle han inte tjäna pengar!
Dansk Vet Högskola är dock undantagen ......!
2011-01-27 18:30:05 RE: Kastrering
Jag är emot kastrering om det inte är nödvändigt pga av nån sjukdom. Jag tycker det är för lätt att få sin hund kastrerad, detta kan leda till att värdefulla hanhundar försvinner. Jag tycker nog man ska tänka flera gånger innan man gör detta och i första hand göra en kemisk kastrering för att se om de mål man har med detta uppnås. Har man en gång opererat så finns ju ingen återvändo.
2011-01-30 09:50:52 RE: Kastrering
Jag har haft hanhundar hela mitt liv, några har varit kastrerade av medecinska skäl. Jo du slipper intresset för tikar/tikpink (som påverkar prostatan). Att däremot kastrera små valpar på rutin "när de börjar lyfta på benet"
tycker jag låter helt förkastligt. Jag hade en schippevalp som lyfte på benet redan när jag tog hem honom 8v gammal...skulle han ha kastrerats då ?? Medan jag också haft en springervalp som var 16 mån när han började lyfta på benet. Lyfta på benet behöver faktiskt inte ha NÅGOT att göra med könsmognaden. En hanhundsvalp behöver faktiskt inte bli besvärlig runt tikar när han blir vuxen.Ja jag håller med Long Feng, det handlar om att vet. vill tjäna pengar....
2011-03-04 22:59:26 RE: Kastrering
Spännande att höra många olika åsikter! Min hund är kastrerad, han åt inget och var mer eller mindre ett benrangel. Han har aldrig mått så bra som efter hans kastrering! :) Jag har vänner som har okastrerade hanar och jag tycker dom är stuttsiga, stressade och kan aldrig ligga ner stilla i soffan. Men självklart har ras och uppfostran påverkan också.
2011-03-05 10:09:25 RE: Kastrering
Står en del på SKKs startsida!
2011-03-23 13:32:18 RE: Kastrering
Jag kastrerade min handhund främst pga att han fick urinvägsinfektioner hela tiden(!) men jag är glad att jag gjorde det. Sedan kastreringen har han lättare för att slappna av och inte följa mig konstant som han gjorde förut. Han är dock fortfarande lika pigg, busig och glad som han var innan när han väl sätter igång ;)
Gäst

Svara på inläggSvara
2011-04-10 19:20:21 RE: Kastrering
det kallas numera för kastrering även av tik (förr sterilisering) om man har haft en gammal tik som drabbats av livmoderinflammation eller juvertumörer och sett hur fruktansvärt sjuka dom blir så e valet enkelt. vill man ej avla kastrera i stället. dessutom slipper man missa kurser , tävlingar mm pga löp.


Logga in / Bli medlem
Epost
Lösenord

Eller Logga in med Facebook

Bli medlem

För att kunna göra foruminlägg måste du först logga in eller bli medlem om du inte har något konto.
Bli medlem på Hundpunkten.se

...Eller bli medlem via Facebook

Bli medlem på Hundpunkten.se via Facebook
Konto
Epost
Lösenord

Bli medlem kostnadsfritt, snabbt & enkelt!
Gilla Hundpunkten på Facebook!